Μετάβαση στο περιεχόμενο

DNS resolvers από Clouflare


JoeDer

Recommended Posts

1.1.1.1-fancycolor-2.gif

Την 1η Απριλίου 2018 (δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα) η γνωστή εταιρία CloudFlare ανακοίνωσε την υπηρεσία των δικών της διακομιστών DNS που παρέχονται εντελώς δωρεάν για όλους.

Ποιο συγκεκριμένα, η δουλειά των DNS (Domain Name System) είναι να μετατρέπουν ένα όνομα χώρου (domain name) σε μια διεύθυνση IP. Από την αρχή του Internet ήταν δύσκολο ο καθένας να θυμάται το/τα IP για τις σελίδες που ήθελε να επισκέπτεται, έτσι, για να γίνει πιο εύκολο το όλο ζήτημα δημιουργήθηκαν τα ονόματα χώρου (domains). Όταν πληκτρολογούμε ένα domain π.χ. google.gr το αίτημα αυτό περνάει από τους DNS και μετατρέπεται σε διεύθυνση IP (του google) έτσι ώστε ο router να καταλάβει ότι θέλουμε να ανοίξουμε την συγκεκριμένη σελίδα.

Εξαρχής ο ISP (Πάροχος Υπηρεσιών Διαδικτύου) μας παρέχει τους δικούς του DNS, η αλλαγή με άλλους όπως αυτών της CloudFlare μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε γρηγορότερη ανταπόκριση των σελίδων. Για να ενεργοποιήσουμε τους DNS της CloudFlare δεν μένει παρά να τους περάσουμε στις υπηρεσίες διαδικτύου του λειτουργικού που χρησιμοποιούμε αντικαθιστώντας την αυτόματη επιλογή από όπου παίρνει αυτούς του ISP. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και οι οδηγίες υπάρχουν εδώ ή εδώ. Για τους server DNS resolvers αρκεί να ανοίξουμε το /etc/resolv.conf και να αντικαταστήσουμε με αυτούς του CloudFlare.

IPv4

1.1.1.1
1.0.0.1

IPv6

2606:4700:4700::1111
2606:4700:4700::1001

 

Announcing 1.1.1.1: the fastest, privacy-first consumer DNS service

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites


Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. | Terms of Use