Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάνοντας το Raspberry Pi Web Server


JoeDer

Recommended Posts

Το Raspberry Pi είναι ένας μικρός υπολογιστής με πολλές χρησιμότητες. Μια από αυτές είναι και η χρήση του ως web server για τις προσωπικές μας ανάγκες στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας ακόμα και για να τρέξουμε το αγαπημένο μας IP.Board / IPS.

 

Ο παρακάτω οδηγός δείχνει μια βασική εγκατάσταση που ίσως να μην επαρκεί για την σωστή λειτουργία του λογισμικού ή άλλων απαιτήσεων. 

 

Απαιτούμενα

  • Raspberry Pi
  • 4 GB Micro SD Card (8 GB+ συνιστάται)
  • Καλώδιο Ethernet

 

Προαιρετικά

  • Πληκτρολόγιο USB
  • Ποντίκι USB
  • Καλώδιο HDMI (για την σύνδεση οθόνης) 

 

 

Προετοιμασία

Πρωτ'απ'ολα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την Micro SD κάρτα μας με το Raspbian (Debian). Είναι το λειτουργικό που χρειάζεται για να τρέξει το Raspberry.

Εφόσον έχουμε εισάγει την κάρτα με το λειτουργικό και έχουμε δώσει ρεύμα θα δούμε τις αρχικές διεργασίες του Raspberry. Τελειώνοντας θα μας ζητήσει τα στοιχεία εισόδου (Username + Password). Τα προκαθορισμένα είναι:

Username: pi
Password: raspberry

 

Καλό είναι εφόσον συνδεθούμε να τρέξουμε το configuration και να ρυθμίσουμε τις επιλογές στις προσωπικές μας ανάγκες. Για να γίνει αυτό πληκτρολογούμε:

sudo raspi-config

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι όλες οι ενέργειες μπορούν να γίνουν και από τον προσωπικό μας υπολογιστή μέσω SSH. Για να συνδεθούμε μέσω SSH πρέπει να ξέρουμε την εσωτερική IP που επικοινωνεί το Raspberry. Αυτή μπορεί να βρεθεί πληκτρολογώντας:

ifconfig

Στα αποτελέσματα βρίσκουμε την εσωτερική IP που είναι κάπως έτσι: 192.168.2.xx

 

Είτε από την οθόνη που έχουμε συνδέσει στο Raspberry είτε μέσω SSH είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την διαδικασία εγκατάστασης έτσι ώστε να φτιάξουμε τον προσωπικό μας οικιακό αλλά ίσως και επαγγελματικό web server.

 

 

Εγκατάσταση Stack LAMP στο Raspberry Pi

Πρώτα πρέπει να εγκαταστήσουμε τον web server Αpache2 (μπορεί να εγκατασταθεί και ο NGiNX):

sudo apt-get install apache2 -y

Μετά το τέλος της εγκατάστασης αν πληκτρολογήσουμε στον browser την εσωτερική IP (192.168.2.xx) θα δούμε την αρχική "σελίδα" που δηλώνει ότι ο web server έχει εγκατασταθεί και δουλεύει. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να ανεβάσουμε σελίδες HTML και να λειτουργήσουν.

 

Εμάς όμως δεν μας φτάνει αυτό καθώς θέλουμε να τρέξουμε αρχεία PHP και θέλουμε μια ή περισσότερες βάσεις δεδομένων για την αποθήκευση που απαιτεί στην συγκεκριμένη περίπτωση το IP.Board / IPS

 

 

 

Εγκατάσταση της PHP

Για να εγκατασταθεί η PHP πληκτρολογούμε:

sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 -y

Μετά το τέλος της εγκατάστασης μπορούμε να πάμε στον φάκελο /var/www/ και να φτιάξουμε ένα αρχείο php για να δούμε αν δουλεύει η PHP.

Το αρχείο μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα phpinfo.php που στο περιεχόμενό του μπορούμε να δώσουμε:

<?php phpinfo(); ?>

Πληκτρολογώντας στον browser 192.168.2.xx/phpinfo.php θα πρέπει να δούμε την σελίδα με όλες τις πληροφορίες της εγκατάστασης της PHP.

 

 

 

Εγκατάσταση της MySQL

Το τελευταίο πακέτο για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Stack LAMP είναι η MySQL που μας επιτρέπει να φτιάξουμε την βάση δεδομένων που απαιτείτε για την λειτουργία του λογισμικού. Για να εγκατασταθεί η MySQL πληκτρολογούμε:

sudo apt-get install mysql-server php5-mysql -y

Κατά την διάρκεια εγκατάστασης θα ζητηθεί να ορίσετε τον κωδικό της MySQL για τον χρήστη root.

Μετά το τέλος της εγκατάστασης μπορεί να εισέλθετε στην MySQL πληκτρολογώντας:

mysql -u root -p

Για να εξέλθετε πληκτρολογήστε: quit

 

 

 

Εγκατάσταση του phpMyAdmin

Το phpMyAdmin είναι για πολλούς ένα εύχρηστο εργαλείο διαχείρισης βάσεων δεδομένων και απαραίτητο για όσους δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν την MySQL από την κονσόλα. Για να εγκατασταθεί το phpMyAdmin πληκτρολογούμε:

sudo apt-get install phpmyadmin

Κατά την εγκατάσταση θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε ποιος είναι ο web server που χρησιμοποιούμε (Apache2), αν θέλουμε να συνδέσουμε την βάση δεδομένων του phpMyAdmin με την MySQL (Yes), να δώσουμε τον κωδικό της MySQL που ορίσαμε πριν κατά την εγκατάστασή της και να ορίσουμε τον κωδικό του phpMyAdmin.

 

Μετά το τέλος της εγκατάστασης πρέπει να ορίσουμε στον Apache να συμπεριλάβει την εγκατάσταση του phpMyAdmin.

Για να γίνει αυτό ανοίγουμε το configuration αρχείο του Apache (apache2.conf) με τον αγαπημένο μας editor, ο δικός μου είναι ο nano.

sudo nano /etc/apache2/apache2.conf

Στο τέλος του αρχείου προσθέτουμε:

Include /etc/phpmyadmin/apache.conf

και εφόσον αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και βγούμε (CTRL + X  >  Y  > Enter) κάνουμε επανεκκίνηση του Apache

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Τώρα είμαστε έτοιμοι να πληκτρολογήσουμε στον browser την εσωτερική IP κάθετος phpmyadmin

192.168.2.xx/phpmyadmin

και να κάνουμε είσοδο στο διαχειριστικό περιβάλλον του phpMyAdmin.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μια ερώτηση. Αν κατάλαβα σωστά απ οτι διάβασα. Αυτο που περιγράφεται παραπάνω ειναι ότι μπορούμε να εχουμε μια σελίδα με το ipb και αντί να την ανεβάσουμε σε έναν online server πχ το κάνουμε από το pc μας? Web server δηλαδή με λίγα λόγια? 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, το Raspberry Pi είναι ένα mini PC που τρέχει κατά κόρων Linux διανομές με την ποιο συνήθεις το Rasbian που είναι βασισμένο στο Debian. Ο παραπάνω οδηγός περιγράφει τα πολύ βασικά μιας εγκατάστασης που θα επιτρέψει στον κάθε χρήστη να τρέξει κάποιο web based λογισμικό όπως αυτό είναι το IPB/IPS.

Αν είσαι σε Windows περιβάλλον μπορείς να εγκαταστήσεις το VirtualBox ή το VMWare Player και στην συνέχεια μέσο αυτών μια Linux διανομή (Ubuntu - Debian - CentOS etc) που θα σου επιτρέψει να τρέξεις τις παραπάνω εντολές, βέβαια αν δεν θες να μπλεχτείς με τα παραπάνω και είσαι σε Windows μπορείς να έχεις το XAMPP ή το Wamp που κάνουν ακριβώς την ίδια "δουλειά".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, χρήσιμος ο οδηγός αυτός. Και φυσικά το pc που θα τρέχει το ανάλογο πρόγραμμα πρέπει να ειναι πάντα online. Αλλά το πρόβλημα ειναι ότι στην Ελλάδα έχουμε τόσο χάλια γραμμές adsl που ειναι δώρων άδωρο που λένε. Εκτός αν έχουμε μια vdsl που τα πράγματα ειναι κάπως καλύτερα ότι αφορά το upload. 

Link to comment
Share on other sites

Ok για σελίδες σε production environment δεν συνιστάτε η οικιακή γραμμή ακόμα και αν έχεις InaLan (100/100 Mbps). Είναι ένα setup περισσότερο για δοκιμές και ανάπτυξη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. | Terms of Use